5 Masalah Apabila Anda Meniaga Adik-Beradik

Seronok sebenarnya Apabila Anda Meniaga Adik-Beradik.

Tu pun jika anda sudah berbincang lebih awal masalah-masalah yang akan berlaku Apabila Anda Meniaga Adik-Beradik. Partnership agreement dan funding mechanism perlu di buat awal tau.

Hari ini saya nak citerkan sedikit masalah client saya dan mungkin berlaku juga kepada anda apabila Apabila Anda Meniaga Adik-Beradik.

Anda Meniaga Adik-Beradik

Keluhan seorang isteri, suami menjalankan perniagaan bersama adik beradik.

Citer agak panjang. Jika anda meniaga, baca lah sampai habis.

Kisahnya begini

Suami Saya, Seorang kontraktor n Jurutera Profesional Yang Mengambil Adik Bongsu Saya Juga Seorang Jurutera Profesional Sebagai Rakan kongsi Dan Berpengalaman Dalam Kerja-kerja Design.

Modal Rm10,000 Telah Dikeluarkan 100% Oleh Suami Saya Kerana Adik Saya Sentiasa Kekurangan Duit.

Walaubagaimanapun, Pembahagian Saham Adalah 60% Suami Saya Dan 40% Adik Saya. Saya Telah Membantu Syarikat Ini Dalam Urusan Rekod Kewangan.

Atas Dasar Percaya kerna Kami Dididik Oleh Ibubapa Untuk Mencari Rezeki Yang Halal, Tiada Perjanjian Resmi Dibuat Tetapi Berdasarkan Pendaftaran Syarikat Peratus Kedudukan Saham Adalah Seperti Tersebut Diatas.

Lagipun Saya Yang Sentiasa Membantu Adik Saya Dari Segi Kewangan Semenjak Beliau Di Universiti Dan Memberi Tempat Tinggal Dirumah Teres 2 Tingkat Yang Saya Beli

Tidak Terlintas Difikiran Saya Bahawa Beliau Sanggup Mengkhianati Saya Apabila Syarikat Ditukar Kepada Nama Beliau Seorang Pada tahun 2010.

Walaupun Selama Ini Saya Hanya Mendengar Pertelingkahan Keluarga Merupakan Perkara Biasa Berlaku Kepada Orang Lain Kerana Perebutan Harta.

Status Syarikat Pada 2010 Adalah Seperti Berikut:
1.Projek-projek Yang Diperolehi


Kajang – Yuran Perunding Rm45,000,
Bentong – Yuran Perunding Rm30,000, .
Changlun – Yuran Perunding Rm25,000, .
D – Yuran Perunding Rm29,500

Kesemua Yuran Perunding Untuk Projek Adalah Lebih dari Rm100k Dan Keseluruhan Bayaran Yang Diterima Adalah Rm52,500.

Projek-projek Tersebut Diatas Telah Disahkan Oleh Adik Saya Melalui Email Pada Aug 2019 Iaitu Selepas Syarikat Tersebut Ditukar Nama Kepada Beliau.

Kesemua Wang Yang Diterima tahun 2010 Tidak Dibayar Kepada Syarikat Tetapi Telah Dibayar Terus Kepada Adik Saya Tanpa Pengetahuan Suami Saya Dan Syarikat Tidak Mendapat Walau Satu Sen Pun.

2.Projek ECo – Yuran Perunding Telah Diluluskan Oleh Klien Dan Telah Disahkan Oleh Beliau Sendiri Melalui Email Kepada Saya Pada Jan 2011.

Jumlah Adalah Lebih Kurang Rm400,000. Walaubagaimanapun, Klien Belum Membuat Bayaran Pada Masa Itu. Kerja-kerja Design Disediakan Oleh Adik Saya 70% Dan Baki 30% Lagi Upah Designer Luar (outsource).

Peratusan Ini Juga Berdasarkan Pengesahan Adik Saya.

3.Pada Awal Tahun 2011 Kami Telah Memperolehi Projek F Dengan Nilai Yuran Perunding Sebanyak Rm2.43 Juta. Adik Saya Telah Memberi Arahan Supaya Syarikat Mempunyai Pejabat Dan Mengambil Jurutera Bagi Membantu Kerja-kerja Yang Semakin Bertambah.

Saya Telah Sewakan Bangunan Rumah kedai Dengan Harga Rm1500 Sebulan.

Kami Juga Telah Belanjakan Untuk Renovation Dan Peralatan Pejabat Sebanyak Rm14,090.00. Semua Urusan Ini Suami Saya, Saya Dan Anak Yang Lakukan. Adik Saya Hanya Memberi Arahan Dan Tidak Keluarkan Duit Walau Satu Sen Pun.

Sepanjang Tempuh Projek Itu Diperolehi, Suami Saya Telah Berulangalik Dari site Ke Kl Untuk Menghadiri Mesyuarat-mesyuarat Dan Lawatan Ke Negeri-negeri Lain Untuk Melihat Bangunan Kolej Atas Arahan Klien Sedangkan Adik Saya Masih Bekerja Sepenuh Masa Dengan Syt Kerajaan Di Kl.

Bukti Hadir Mesyuarat Adalah Sebagaimana Minit-minit Mesyuarat. Walaubagaimanapun, Saya Tidak Menafikan Adik Saya Juga Pernah Hadir Untuk Mesyuarat Dengan Klien Walaupun Takut-takut Kerana Masih Bekerja.

Untuk Kerja-kerja Design Projek Ini Kami Telah Bersetuju Untuk Outsource 100% Dan Jumlah Kos Adalah Sebanyak +-rm100,000.

Cara Pembayaran Adalah Seperti Berikut:
10%1st Issuance Of Drawings For Review (telah Bayar 100%)
20%Issuance Of Tender Drawings (telah Bayar 100%)
30%Issuance Of Construction Drawings (telah Bayar 50%)
40% Construction Stage

Jumlah Pembayaran Yang Telah Dikeluarkan Untuk Outsource Projek F Sehingga 8/3/2009 Adalah Sebanyak Rm39,050.33 Dan Kesemuanya Adalah Duit Suami Saya.

Pada 12/07/2011, Klien Projek F Telah Mengeluarkan Surat Meluluskan Yuran Perunding Berjumlah Rm2,434,500 Dengan Peratus Bayaran Seperti Berikut:
20%Preliminary Stage
35%Design Stage
(i)- Preparing Designs, Including Reinforced Concrete And Structural Steel Work Designs, And Tender Drawings In Connection With The Works 20%Design Stage
(ii)- Preparation Such Conditions Of Contract, Specifications, Schedules And Bills Of Quantities.etc
15%Construction Stage
5%Defect Liability Period Stage Memandangkan Kerja-kerja Design Telah Berjalan Seawal Bulan Mac/april 2008 Dan Berdasarkan Bayaran Yang Telah Dikeluarkan Untuk Outsourcing, Saya Yakin Peratus Siap Telah Melebihi 55%.

Walaubagaimnapun, Kami Akan Mendapatkan Pengesahan Sebenar Daripada Klien Apabila Tindakan Undang-undang Diteruskan Kelak.

kelebihan-kad-aia-takaful
Anda sedang mencari Medical Card Aia Takaful? << Clik Sini

Bayaran Pertama 20% Telah Diterima Pada Bulan Julai 2009 Dan Kami Difahamkan Bayaran Kedua 35% Telah Diterima Sebelum Hari Raya Aidilfitri Baru-baru Ini.

Kesemua Modal Yang Dibelanjakan Oleh Suami Saya Sehingga kini Hampir Mencecah Rm100,000. Walaubagaimanapun, Pada Bulan Februari 2012, Pejabat kami Telah Ditutup Dan Suami Saya Terpaksa Menjual Semua Perabut Dll Dengan Harga Rm15k.

Saya Telah Cuba Untuk Menyelesaikan Pembahagian Keuntungan Dan Lain-lain Secara Keluarga Dengan Campurtangan Ibu Dan Abang Saya Dan Pada Asalnya Tidak Bercadang Untuk Mengambil Tindakan Undang-undang.

Walaubagaimanapun, Hasrat Baik Saya Tidak Diendahkan Dan Adik Saya Kini Berkeras Menyatakan Bahawa Semua Duit Tersebut Adalah Milik Beliau.

Beliau Berjaya Memperdayakan Ibu Saya Dengan Mengatakan Bahawa Modal Sebenar Rm40,000(bayaran Kepada Designer Sahaja Sedangkan Yuran Pendaftaran, Lesen, Kwsp, Dll Siapa Pula Yang Kena Tanggung?).

Jadi Apa Guna Kami Menghabiskan Wang Dan Tenaga Hanya Sekadar Untuk Menolong Anjing Yang Tersepit?

Bagaimanakah Pembahagian Keuntungan Diantara Suami Saya Dengan Adik Saya Kerana Saya Mendapat Tahu Bahawa Suami Saya Masih Berhak Untuk Mendapat Keuntungan Sehingga 2011.

Suami Saya Telah Bertegas Bahawa Beliau Tidak Akan Menghalalkan Adik Saya Didunia Dan Akhirat Atas Pengkhianatan Tersebut.

Kisah benar usahawan. Anda masih berniaga dan berurusan dengan rakan kongsi hanya melalui cakap mulut sahaja?
.

Jika anda berniaga samaada family atau non family business, buatlah perancangan perwarisan perniagaan.

.

.

DAFTAR TAKLIMAT PERCUMA

..

.

Anda berminat nak merancang Perwarisan Perniagaan?

Mohon isikan info anda di bawah ini

Jika anda perlukan konsultasi, anda juga boleh clik link wasap di bawah ini:

https://perwarisanperniagaan.wasap.my

https://perwarisanperniagaan.wasap.my

Mohd Ibrahim Bin Abu Bakar

Konsultan Perwarisan Perniagaan

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Hibah Hartanah Bercagar Di Rancang
1
Individu Telah Merancang Pelan Persaraan Rm1,000,000 ketika bersara

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Sudah Mendapat Khidmat Nasihat Perwarisan Perniagaan
1
Proposal Perancangan Kewangan Lengkap Telah Di Keluarkan

AUTOWASAP.COM
AUTOWASAP merupakan kit Automasi Bisnes di Whatsapp meliputi software serta panduan dengan kit utamanya adalah Autowasap Blaster.

Scroll to Top