Apa itu Perwarisan Perniagaan – Penting! 90% usahawan tiada perancangan!

Apa itu Perwarisan Perniagaan – Penting! 90% usahawan tiada perancangan!

Apa itu Perwarisan Perniagaan ? Ianya adalah langkah dan persediaan awal elak perebutan saham di kalangan waris-waris keluarga rakan kongsi.

Apa itu Perwarisan Perniagaan ?

Apa itu Perwarisan Perniagaan
Apa itu Perwarisan Perniagaan

Perwarisan Perniagaan adalah satu perancangan pengurusan saham syarikat mengenai siapa yang akan mengambil alih perniagaan anda setelah bersara, kematian atau tidak berkemampuan meneruskan perniagaan.

Ramai usahawan yang berniaga khususnya tidak ambil berat kepentingan merancang perwarisan perniagaan ini.

Survey saya di kalangan usahawan dan saya bertanya Apa itu Perwarisan Perniagaan, mereka tidak faham pada peringkat awal.

Saya tanya lagi, Apa itu Perwarisan Perniagaan?

Dah buat perancangan ke belum siapa yang akan meneruskan perniagaan bila tuan puan dah takde?

Untung siapa punye dan hutang siapa yang punya?

Perwarisan Perniagaan bukan lah dengan hanya menyiapkan surat transfer share dan lantik peguam. Pelbagai kos perlu usahawan faham dalam mentabir dan mendapatkan surat kuasa di mahkamah. Kita perlu allocate siap-siap kos ini jika perkara ini berlaku. Kos-kos seperti pengurusan syarikat perlu juga di allocatekan jika KEYMAN meninggal dunia.

Cuba lihat gambar rajah di bawah iaitu process flow permindahan saham syarikat jika salah seorang rakan kongsi meninggal dunia. Anda tidak boleh simply kautim dengan COSEC untuk tukar nama shareholder tu ye. Silap haribulan boleh masuk ke dalam lokap jika ada di antara waris tidak bersetuju dengan hanya mengisi borang transfer share ye. Kalau waris faraid tak tahu maybe anda selamat. Jika ada yang tahu dan mereka membuat report polis, kan dah susah.

Usahawan wajib tahu apa itu Fi bagi Pentadbiran Pusaka. Baca artikel ->

https://www.perwarisanperniagaan.com/fi-bagi-pentadbiran-pusaka/

Serahkan pula kepada Faraid untuk di bahagikan. 100% saya yakin, perniagaan anda akan hancur di sebabkan perebutan saham syarikat dan aset-aset yang ada.

Saya sarankan letak satu usaha minggu ini dan bincangkan kepentingan merancang perwarisan perniagaan di kalangan rakan kongsi ataupun pasangan anda.

Isu Yang Sering Berlaku Di Dalam Pensyarikatan

  1. Waris Tidak Dapat Di Jejaki Selepas Kematian Ahli Pemegang Saham
  2. Tiada Makluman Oleh Pengarah Atau Pemegang Saham Berkenaan Wasiat Yang Telah Di Daftarkan
  3. Perebutan Saham Dan Kedudukan Di Dalam Syarikat
  4. Suami Isteri Menubuhkan Syarikat Bersama
  5. Merompak Syarikat Sendiri
  6. Membeli Property Aset Atas Nama Syarikat
  7. Surat Serah Saham Tiada Tarikh (COSEC)

Masalah Berpartner Di Malaysia

  1. Shareholder Tidak Mahu Berniaga Bersama Waris Rakan Kongsi Kerana Waris Tiada Kepakaran Dalam Perniagaan. (Kisah Benar Pelanggan Saya)
  2. Shareholder Yang Mempunyai Fullright Signature Keluarkan Duit Syarikat Dan Menjalankan Perniagaan Baru Bersama Partner Lain. (Kisah Benar Pelanggan Saya)
  3. Isteri Rakan Kongsi Yang Meninggal Datang Berjumpa Dengan Partner. “Partner Bagitau Yang Boleh Di Ambil Hanya Kerusi Dan Meja”. (Kisah Benar Pelanggan Saya)
  4. Suami Meninggalkan Hutang Rm500k Dan Isteri Adalah Waris Syarikat. Isteri Pening Kerana Subcon Datang Kerumah Tuntut Baki Payment. (Kisah Benar Pelanggan Saya)

Langkah Pertama Dalam Merancang Perwarisan Perniagaan

Untuk perwarisan perniagaan, langkah pertama adalah untuk mengenal pasti pengganti ideal untuk mengambil alih perniagaan, kemudian menentukan solusi yang terbaik.

Ini biasanya melibatkan perjanjian jual-beli, di jamin dengan polisi takaful hayat ataupun sebarang skim pinjaman.

Terdapat 5 cara biasa untuk memindahkan pemilikan perniagaan anda:

  • Pemilik bersama – Jual saham anda atau kepentingan pemilikan kepada pemilik bersama
  • Pewaris – Memberi pemilikan saham kepada ahli keluarga.
  • Kakitangan Utama – Menjual perniagaan anda kepada pekerja utama.
  • Di Luar Pihak – Menjual perniagaan anda kepada seorang usahawan di luar organisasi anda.
  • Syarikat – Untuk perniagaan dengan pemilik lebih dari dua, anda boleh menjual saham Anda kepada rakan kongsi yang masih ada.

Panduan ini merangkumi setiap jenis pelan pengganti ini dengan lebih terperinci.

Wajib mengetahui kepentingan merancang perwarisan perniagaan. Kepentingan Merancang Perwarisan Perniagaan

Mewariskan perniagaan biasa dikaitkan dengan persaraan, apabila perniagaan sudah sampai ke satu fasa matang dan perlu Exit Plan.

Jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku kepada anda atau pemilik bersama, perwarisan perniagaan boleh membantu mengurangkan sakit kepala, drama di kalangan ahli keluarga dan kerugian kewangan dan pendapatan syarikat kerana waris anda bergelut dengan proses peralihan.

Kepentingan Merancang Perwarisan Perniagaan akan menerangkan dengan jelas siapa yang akan mengambil alih perniagaan, mengurangkan kemungkinan pertikaian antara pihak-pihak.

Jika pembelian saham terlibat, harga jualan dan terma pembelian juga jelas digariskan, melegakan hati dan mengurangkan tekanan kepada keluarga pemilik saham.

Dengan kata lain, Perwarisan Perniagaan yang direka dengan baik bertujuan untuk memberi manfaat kepada semua orang iaitu pemilik yang menyerahkan saham, keluarganya, perniagaan dan pengganti.

2 Jenis Perwarisan Perniagaan

Berikut adalah 2 jenis Perwarisan Perniagaan yang paling biasa di buat:

1. Menjual Perniagaan Anda kepada Pemilik bersama

Jika anda mengasaskan perniagaan anda dengan rakan kongsi, anda mungkin mempertimbangkan rakan kongsi bersama anda sebagai pengganti berpotensi.

Banyak perjanjian pemegang saham akan bersepakatan bersama bahawa, sekiranya kematian atau ketidakupayaan seorang shareholder dengan tiba-tiba.

Rakan kongsi yang masih tinggal akan bersetuju untuk membeli kepentingan perniagaan mereka dari keluarga mereka yang terdekat.

Perjanjian seperti ini dapat membantu meringankan beban peralihan yang tidak dijangka – untuk perniagaan dan ahli keluarga.

Waris atau pasangan mungkin berminat untuk menjaga saham mereka, tetapi mungkin tidak mempunyai masa bergerak aktif bersama rakan kongsi lain atau pengalaman untuk membantunya berkembang.

Buy-sell agreement memastikan mereka diberikan pampasan yang adil, dan membolehkan rakan kongsi yang masih hidup mengekalkan prestasi perniagaan.

Masalah
Perjanjian jual-beli dengan pemilik bersama memerlukan banyak wang tunai yang disimpan di tangan.

Pemilik bersama anda perlu bersedia untuk membeli saham anda, secara teorinya pada bila-bila masa.

Oleh kerana tidak semua orang menyimpan wang tunai di dalam bank, banyak perniagaan akan membiayai pelan mereka dengan takaful hayat.

Polisi Takaful hayat adalah yang terbaik, tetapi juga boleh dibayar sekiranya rakan kongsi bersara atau Lumpuh upaya dan berkekalan.

Jika anda memilih untuk membuat buy-sell agreement dengan rakan kongsi yang lain, anda akan memastikan bahawa polisi Takaful hayat ditetapkan dalam perjanjian.

Kami mengesyorkan bercakap dengan pakar untuk bantuan khusus mengenai jenis dasar yang anda perlukan.

2. Menyerahkan Perniagaan Anda Kepada Pewaris

Ini adalah pilihan yang popular untuk pemilik perniagaan yang mempunyai anak atau ahli keluarga yang bekerja di organisasi mereka.

Apakah cara yang terbaik untuk menyerahkan perniagaan kepada keluarga anda, dan siapa yang lebih baik untuk meneruskan misi perniagaan anda daripada keluarga anda sendiri?

Sudah tentu, menyerahkan perniagaan kepada keluarga lebih mencabar, ia boleh menimbulkan banyak konflik jika tidak dirancang dengan betul.

Persoalan pertama, siapa yang akan mengambil alih? Jika anda mempunyai hanya satu ahli keluarga yang bekerja bersama anda, ini adalah keputusan yang mudah. Ia boleh menjadi rumit apabila anda mempunyai ramai anak, sepupu atau anak saudara, dan lebih dari satu yang berminat untuk mengambil alih perniagaan.

Dalam kes ini, anda perlu memberikan arahan yang jelas tentang siapa yang akan mengambil alih dan bagaimana pewaris lain akan diberi pampasan.

Elak Individu Yang Tiada Pengalaman Menjalankan Perniagaan Masuk Syarikat

Secara umumnya, anda tidak mahu memberikan pemilikan saham kepada ahli keluarga yang tidak terlibat dalam perniagaan.

Sebaiknya, perwarisan perniagaan akan melibatkan perjanjian jual-beli, di mana ahli waris anda yang tidak aktif dalam perniagaan bersetuju untuk menjual saham mereka kepada mereka yang aktif.

Bagi ahli waris anda yang bekerja dalam perniagaan, anda biasanya ingin memilih pengganti tunggal, berbanding pemisahan pemilikan secara hak sama di antara ahli waris anda.

Terdapat pengecualian, seperti bahagian di mana seorang penerus boleh memberi tumpuan kepada jualan, dan yang lain dalam pembangunan produk. Tetapi perniagaan umumnya lebih sukar untuk dikendalikan dengan jika terdapat ramai yang mempunyai kuasa di dalam syarikat.

Flow Transfer Saham Apabila Rakan Kongsi Meninggal Dunia…

Jom tonton

Masalah

Membuat keputusan perniagaan dalam keluarga boleh menjadikan ianya lebih serabut. Emosi akan terganggu, terutamanya selepas mati atau hilang upaya.

Fakta telah membuktikan, generasi kedua di dalam perniagaan lumpuh dalam meneruskan perniagaan dan hanya 30% tinggal bertahan selepas saham di serahkan.

Secara keseluruhan, jika pengganti anda mahir dan perniagaan bertambah baik, maka mungkin jawapannya adalah ‘ya’ menyerahkan kepada keluarga. Jika tidak, anda boleh mempertimbangkan menjual perniagaan anda kepada rakan kongsi yang lain, pekerja boleh di percayai, atau pembeli luar.

Anda ingin membuat Perwarisan Perniagaan?

Click link wasap di bawah untuk temujanji

📳  http://perwarisanperniagaan.wasap.my
📳  http://perwarisanperniagaan.wasap.my

Sila tinggalkan info anda di bawah jika anda berminat dengan Solusi Perwarisan Perniagaan

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Sudah Mendapat Khidmat Nasihat Perwarisan Perniagaan
1
Proposal Perancangan Kewangan Lengkap Telah Di Keluarkan

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Hibah Hartanah Bercagar Di Rancang
1
Individu Telah Merancang Pelan Persaraan Rm1,000,000 ketika bersara

Mohd Ibrahim Bin Abu Bakar

Konsultan Perwarisan Perniagaan

Artikel Terbaru

Scroll to Top