Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Kerisauan first generation syarikat Sdn Bhd adalah apabila saham mula di transfer kepada anak-anak.

Anak-anak akan menjual saham syarikat tersebut kepada orang lain apabila anak-anak dah mula MALAS menjalankan perniagaan.

Lead masuk menerusi iklan facebook marketing saya, seorang bapa berumur 57 tahun.

Di fasa terakhir sebelum di jemput ini masih lagi agresif menjalankan perniagaan. Berjumpa dengan usahawan usia gegar vaganza ni sy nak belajar dari mereka macam mana mereka boleh steady dalam 20-30 tahun meniaga.

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd ni banyak sebenarnya. Bapa yang dah mahir menjalankan perniagaan buka cawagan baru perniagaan bersama anak-anak yang mereka rasa mereka ini boleh meneruskan perniagaan

Formula dia terus belajar dan terus konsisten dalam apa yang di buat. Jangan lupa sentiasa buat networking dengan usahawan lain mungkin ada bina baru yang akan terjana.

Sy pun tersenyum sebab sy pun berada di dalam business networking dan juga group wasap surau kecik. hihi.

Masalah client, anak ada dua orang, perempuan. Umur 29 dan umur 25 tahun. Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Umur 29 mempunyai 2 orang anak manakala yang no 2 baru sahaja berumah tangga.

Syarikat mempunyai lebih dari 50 orang staff dan business dia kalis wabak penyakit vid vid. Menantu kadang-kadang mula campur tangan dalam keputusan perniagaan dan menyebabkan ayah terasa dengan keputusan yang maybe tidak relevan dalam perniagaannya.

kisah ayah dan anak-anak

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Bukannya ayah tidak mahu adopt dengan perubahan ekonomi dan trend, kadang2 keptusan dan idea short term boleh menyebabkan perniagaan boleh terus hancur. Penat dia menjalankan perniagaan ini. Saya pun mula memberikan cadangan. Haji tidak boleh control apa yang akan di buat oleh anak-anak apabila haji dah tiada.

Cuma sy boleh lah review bab syarikat ini dan jika ada perkara yang mudarat seperti hutang syarikat yang tinggi, sebaiknya jangan warisi benda ini kepada anak-anak. Jika di semak senario faraid, haji ni waris faraid kritikal sebab anak-anak semua perempuan.

Daftar Seminar Perwarisan Perniagaan

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Saham syarikat yang haji ada ini perlu di bahagikan kepada adik beradik lelaki tau. Dia terkejut dan dia kata saya dah buat makluman kepada COSEC bahawa saham hanya untuk anak-anak perempuan sahaja. Saya tersenyum panjang. Itu hasrat, bahagian faraid tetap ada.

Muka dia nampak mcm kelat je.Apa solusi?Apabila berlaku kematian kepada seorang ahli perniagaan yang memiliki saham di dalam syarikat, saham itu juga merupakan harta pusaka dan berhak dituntut oleh waris-waris mengikut hukum faraid. Sedangkan waris-waris ini mungkin tiada pengetahuan langsung tentang perniagaan dan mungkin juga tidak pernah terlibat langsung dengan aktiviti perniagaan.

Baca artikel Perwarisan Perniagaan

https://www.perwarisanperniagaan.com/artikel-perwarisan-perniagaan/

Keadaan ini akan menimbulkan banyak masalah dan perbalahan yang pada jangka panjangnya berpotensi menyebabkan syarikat ditutup atau terganggu operasinya. Pemegang saham tersebut boleh menghibahkan saham perniagaan mereka kepada sesiapa penerima hibah yang mereka kehendaki.

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Penerima hibah ini boleh terdiri dari anak yang dirancang akan berfungsi selaku pewaris perniagaan yang mungkin telah dipilih atau dilatih oleh pemegang saham.

Tindakan hibah ini akan menyebabkan saham perniagaan itu akan terkeluar dari harta pusaka dan hanya dimiliki oleh penerima hibah yang ditetapkan sekaligus mengelakkan risiko perbalahn pada masa hadapan.

“Haji, anda perlu buat Hibah Saham Perniagaan. Syarikat trustee kami yang akan uruskan. Kita perlu tight up sedikit dokumentasi dan menyediakan peruntukan apabila haji dah tiada.

” Business Income protection seolah funding mechanism atau satu tabungan luar yang boleh cover hutang-hutang dan overhead syarikat. Anak yang mengendalikan perniagaan ada sumber kewangan extra.

Ayah dan Anak Bukak Syarikat Sdn Bhd

Boleh la survive selama 2 tahun. Saya pun menceritakan kebaikan Family Trust. Perniagaan boleh survive lebih lama dengan ada jawatankuasa keluarga yang boleh di warisi sehingga ke anak cucu. Selepas meeting habis, kami makan dan dia kenalkan dengan kawan-kawan surau dia.

Tkasih haji!

Terima kasih kerana membaca artikel Ayah dan Anak Bukak Syarikat

Sumber rasmi – Baca posting ini

Pewarisan Perniagaan

Apabila berlaku kematian kepada seorang ahli perniagaan yang memiliki saham di dalam syarikat, saham itu juga merupakan harta pusaka dan berhak dituntut oleh waris-waris mengikut hukum faraid. Sedangkan waris-waris ini mungkin tiada pengetahuan langsung tentang perniagaan dan mungkin juga tidak pernah terlibat langsung dengan aktiviti perniagaan.

Keadaan ini akan menimbulkan banyak masalah dan perbalahan yang pada jangka panjangnya berpotensi menyebabkan syarikat ditutup atau terganggu operasinya. 

Pemegang saham tersebut boleh menghibahkan saham perniagaan mereka kepada sesiapa penerima hibah yang mereka kehendaki. Penerima hibah ini boleh terdiri dari anak yang dirancang akan berfungsi selaku pewaris perniagaan yang mungkin telah dipilih atau dilatih oleh pemegang saham.

Tindakan hibah ini akan menyebabkan saham perniagaan itu akan terkeluar dari harta pusaka dan hanya dimiliki oleh penerima hibah yang ditetapkan sekaligus mengelakkan risiko perbalahn pada masa hadapan.

Kami menyediakan konsultasi Perwarisan Perniagaan kepada usahawan yang ingin mewariskan perniagaan kepada keluarga dan anak-anak khususnya

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Sudah Mendapat Khidmat Nasihat Perwarisan Perniagaan
1
Proposal Perancangan Kewangan Lengkap Telah Di Keluarkan

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Hibah Hartanah Bercagar Di Rancang
1
Individu Telah Merancang Pelan Persaraan Rm1,000,000 ketika bersara

Mohd Ibrahim Bin Abu Bakar

Konsultan Perwarisan Perniagaan

AUTOWASAP.COM
AUTOWASAP merupakan kit Automasi Bisnes di Whatsapp meliputi software serta panduan dengan kit utamanya adalah Autowasap Blaster.

Scroll to Top