BELI PROPERTY AS INVESTMENT GANTI PELAN PENDIDIKAN ANAK.

BELI PROPERTY AS INVESTMENT GANTI PELAN PENDIDIKAN ANAK.

Alasan biasa yang sy jumpa kadang-kadang.

Ada ibu bapa yang sejak anak dlm perut dah buat invesment macam ni.

Bagus sebenarnya beli property as investment.

Cuma masalah anak bawah 18 tahun tidak boleh di hibahkan harta tersebut. Dia perlu pemegang amanah yang dtg dri kalangan ahli keluarga dn boleh di serahkan sehingga anak cecah umur 18 tahun.

Let say ayah ada 3 orang anak perempuan dan 2 anak lelaki. Semua masih bersekolah dn bawah 16 tahun.

Ayah dengan angkuh kata dia ada 6 rumah. Satu bagi kepada isteri dan lain-lain kepada anak-anaknya. Tak perlu perancangan education plan.

Setelah di buat analisa, client ni ada set lebih dri Rm5 juta dn ini di kategori sebagai PUSAKA BESAR!

Ada beberapa syarikat dan value pun boleh tahan.

Saya pun masuk dengan gembira,

Tuan, incase tuan TERLUPA nk bernafas semalam. Semua yg abg cakap ni sudah tidak terpakai.

Mengapa?

Semua dah beku!

Memang abg rancang itu ini. Tapi tak bertulis.

Education plan anak gunakan Property tu lagi haru. Sebab semua beku.

Solusi mcm mana?

.
.

.
.
First,
Abang wajib ambik Education Plan yg Takaful punye.

Kenapa plak? Kan dh ada property tadi.

BEKU BANGGGG.

OKOK.

Skrg ni abang simpan Rm1000 seorang anak. Plus investment Rm100,000 as topup.

Jika abang terlupa nk bernafas semalam. Dalam akaun anak dah Rm400k plus plus duit.

Wife dah tidak perlu risau.

Wife boleh gunakan duit ini untuk tanggung belajar anak2 dan juga kos-kos lain.

Client : Oooooo.

Yang lain2 mcm mana?

Lps tu bang, perlu ada backup Income Replacement plan. Abg pun malas nak pengurusan Hibah n Pusaka.

Abg ambik extra coverage Rm2 juta. Something happen, wife cukup duit nak bayar lawyer bagi menguruskan harta pusaka yang beku.

Berapa fees lawyer?

5 to 7 %. Jika skrg abang ada aset Rm5 jute, wife perlu ready kan minimum Rm250k to Rm300k bagi proses mencairkan harta2 ni. Wife juga perlu cari 2 orang saksi yang ada aset lebih Rm2 jute juge.

Banyak betul proses nya?

Ya bang, sebab tu kena buat n rancang sekarang!

Takpe Wasiyyah Shope boleh uruskan. Kita closed ni dulu.

Nanti kita jumpa. Abg listkn dulu aset2 yang ada. Nanti kita jumpa semula.

Apa nama ko?

Saya? Orang panggil sy Sulaiman Akhalaken.

Hehe

X
Scroll to Top
%d bloggers like this: