Hujan Lebat Berterusan, Keadaan Banjir Kilat Di Shah Alam

Terdahulu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) telah mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap waspada melibatkan empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor bermula Isnin sehingga 11 November.

Sejak jam 4 petang tadi, hujan lebat yang berterusan sehingga sekarang telah mengakibatkan beberapa lokasi di Shah Alam dilanda banjir kilat. Antara kawasan terjejas termasuklah Taman Sri Muda, Seksyen 17, Seksyen 24, Seksyen 32, Seksyen 36, Bukit Naga, Alam Impian dan Bukit Jelutong.

Sekiranya anda bercadang mahu memandu ke mana-mana, periksa terlebih dahulu sama ada kawasan yang bakal anda lalui itu selamat ataupun tidak. Jika terkesan dengan banjir, tangguhkan dahulu perjalanan anda (jika boleh) atau cari laluan lain untuk mengelakkan sebarang masalah.

Sebagai persediaan di musim tengkujuh ini juga, anda boleh mendapatkan perlindungan insurans untuk bencana alam. Ini amat penting bagi mengelakkan tanggungan besar yang perlu anda pikul sekiranya kenderaan terkesan atau rosak akibat banjir.

Perlindungan special perils ini tidaklah terlalu mahal. Sebagai contoh, beberapa penyedia insurans utama Malaysia, termasuk AIA, AIG, Allianz, AXA, Etiqa, Kurnia, MPI Generali, MSIG, RHB, Takaful dan Tokio Marine memperlihatkan kadar yang dikenakan adalah antara 0.15% hingga 0.5% daripada jumlah keseluruhan perlindungan kenderaan anda.

Roadtaxonthego Corporate Agent Takaful & Insurance berdaftar yang boleh membantu anda untuk insuran banjir dan Renew Roadtax anda semudah 1, 2 , 3.

Syameem Ahmad
Corporate Agent Takaful & Insurance
Roadtaxonthego @ Buraq Associates
Protect Your Risk

Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi mereka di 0182717515 atau whatsapp mereka disini.

#roadtaxonthego

sumber https://www.thevocket.com/hujan-lebat-berterusan-netizen-kongsi-keadaan-banjir-kilat-di-shah-alam/

.

DAFTAR TAKLIMAT PERCUMA

.

Mohd Ibrahim Bin Abu Bakar

Konsultan Perwarisan Perniagaan

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Hibah Hartanah Bercagar Di Rancang
1
Individu Telah Merancang Pelan Persaraan Rm1,000,000 ketika bersara

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Sudah Mendapat Khidmat Nasihat Perwarisan Perniagaan
1
Proposal Perancangan Kewangan Lengkap Telah Di Keluarkan

AUTOWASAP.COM
AUTOWASAP merupakan kit Automasi Bisnes di Whatsapp meliputi software serta panduan dengan kit utamanya adalah Autowasap Blaster.