Jika Anda Bukan Sulaiman Akhlaken

Jika anda bukan Sulaiman Akhlaken, anda boleh balik sekarang. Wow wow. Ini adalah perkongsian saya pada hari ini

Bulan April lepas, saya sempat melawat ke selatan tanahair melawat seorang prospect yang ingin membuat Perwarisan Perniagaan.

Jika anda bukan Sulaiman Akhlaken ini adalah ayat yang di utarakan oleh client saya apabila berjumpa dengan beliau.

Selepas sesi perkenalan diri dalam 3 min, Haji Z pun sambil berlawak tapi nada agak tegas skit.

Google map aps membaca den ke toll yang agak jauh skit dan den ambik keputusan utk restart aps balik dan perjalanan ke pejabat client mengambil masa another 40 min.

Mengapa Usahawan Perlu Simpan DI Director Provident Fund Berbanding EPF

Perebutan Wang EPF di Kalangan Keluarga

Apabila smpi di luar kilang, security guard dah tunggu dan menanti sy.

Naik ke atas dan tunggu di conference room.

Owner pun sampai dengan secawan kopi mungkin beliau dari meeting lain. Sempoi je Haji Z ni.

Mengapa Polisi Hibah Takaful Perniagaan RM1,000,000 Penting

Harini saya kongsikan mengapa usahawan perlu ada Polisi Hibah Takaful Perniagaan RM1,000,000 sama ada anda menjalankan perniagaan bersama pasangan atau Non Family Business.

Haji Z : En Ibrahim, terima kasih kerana datang dri jauh ke pejabat sy.

Saya: Sama2 Tuan Haji

Haji Z : Saya nak bertanya ni. Adakah Tuan ni sama macam Sulaiman Akhlaken? Jika tuan bukan, kita minum dan bersembang. Lps tu Tuan Ibrahim boleh balik.

Saya datang dari KL lebih kurang dalam 1 jam lebih. Haji ni plak bagi soalan macam ni. Saya pun minum kopi yang di sediakan.

Saya menarik nafas panjang, ayat ni yang saya lontar semula kepada Haji Z ni,

Jika anda bukan Sulaiman Akhlaken
Sulaiman_akhlaken_perwarisan_perniagaan1


Saya : (Tersengih)
.
Haji Z punya aspirasi dan well versed dengan apa yang hendak di bincangkan. Iaitu berkaitan dengan business succession planning

Bagi beliau, tidak guna diskusi pagi ini jika saya bukan Tuan Sulaiman Akhlaken. Tuan Sulaiman Akhlaken ini merupakan satu watak dalam cerita Tiga Abdul. Seorang peguam yang memegang amanah Ismet Ulam Raja yang mempunyai banyak harta.

Siapa Konsultant di sebalik Perwarisan Perniagaan Ini –

200 Usahawan telah di bantu sepanjang tahun

Saya: Insya Allah melalui pengalaman saya, sy boleh sama macam Tuan Sulaiman dan boleh merancang lebih baik lagi bersama dengan Team saya.

Kami mula diskusi jam 11am dan abis meeting jam 130pm selepas saya dapatkan semua info berkaitan syarikat dan juga aset peribadi.

Saya akan draft proposal mengikut kehendak Haji Z. Ianya berupa business succession planning dan juga beberapa dokuman hibah ( perniagaan dan juga peribadi).

Perniagaan beliau saya kira2 turnover lebih dari Rm30j setahun.

Jika anda masih muda, pasti anda sibuk mencari idea untuk membesarkan perniagaan anda.

Dan

Apabila anda sudah meningkat usia, anda pasti ingin mewariskan legasi perniagaan anda kepada keluarga atau anak tersayang.

Ianya perlu di tulis dalam satu dokumen yang bertulis yang wajib di terima pakai oleh waris.

Jika anda seperti Haji Z, di kalangan anak sendiri atau anak sedara. Siapa yang anda nampak boleh meneruskan perniagaan anda?
Renung2 dan selamat beramal.

Jika anda ingin kami merancang Perwarisan Perniagaan untuk anda, boleh click Link Wasap di bawah ini:
.
Perwarisanperniagaan.wasap.my

X
Scroll to Top
%d bloggers like this: