Serangan Siber pada WhatsApp membawa kepada gangguan besar

Serangan Siber pada WhatsApp membawa kepada gangguan besar selama beberapa jam.

WhatsApp yang merupakan anak perniagaan milik Facebook telah dihentikan perkhidmatan selama beberapa jam pada hari ini. Dan menurut sumber kami, gangguan itu mungkin disebabkan oleh kemungkinan serangan siber.

Walaupun, Facebook memilih untuk berdiam diri mengenai isu ini, beberapa pengguna teknologi di twitter mengesyaki kemungkinan serangan siber yang menjejaskan pengguna dari Eropah, UK, AS dan beberapa bahagian Asia.

Pengguna dari seluruh dunia telah mula membanjiri platform media sosial seperti Twitter dengan hebahan mengenai tidak dapat menghantar mesej.

Apa yang memeranjatkan dalam isu ini ialah hakikat bahawa gangguan itu berlaku pada minggu yang mana Whatssapp mengumumkan bahawa perkhidmatan WhatsAppnya kini mempunyai features yang baru dan rata-rata pengguna sudah mengemas kini applikasi di Apps Store.

Serangan Siber pada WhatsApp

Mungkin penggodam di seluruh dunia berhasrat untuk menyasarkan syarikat besar sahaja dalam minggu ini. Jadi, mereka mula-mula melancarkan serangan e-mel pancingan data ke atas pengguna Gmail dan selepas beberapa jam berjaya membuat gangguan selama 2 jam kepada pengguna perkhidmatan pemesejan paling popular di dunia yang dipanggil WhatsApp.

Selain mesej, anda tidak dapat membuat panggilan audio atau video di WhatsApp. Saya juga cuba berkongsi status di WhatsApp tetapi itu tersekat pada “Menghantar”.

Isu dengan WhatsApp dilaporkan bermula sekitar 12:30 dengan pengguna melaporkan isu semasa menghantar mesej ke group wasap.
WhatsApp Meta telah mengatakan bahawa ia mengetahui tentang isu itu dan sedang berusaha memulihkan perkhidmatan untuk semua orang.

Nota 1- WhatsApp atau Facebook tidak menyatakan secara rasmi bahawa gangguan itu disebabkan oleh serangan siber. Tetapi beberapa pengguna twitter yang tergolong dalam dunia teknologi mengesahkan laporan dan mengatakan bahawa aplikasi itu disasarkan oleh penggodam adalah banyak.

Nota 2-WhatsApp ialah perkhidmatan pemesejan di mana kita boleh berkongsi teks, imej, video dan fail dengan kenalan telefon anda.

0

Mohd Ibrahim Bin Abu Bakar

Konsultan Perwarisan Perniagaan

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Hibah Hartanah Bercagar Di Rancang
1
Individu Telah Merancang Pelan Persaraan Rm1,000,000 ketika bersara

Bilangan Usahawan Yang Telah Di Bantu

1
Sudah Mendapat Khidmat Nasihat Perwarisan Perniagaan
1
Proposal Perancangan Kewangan Lengkap Telah Di Keluarkan

AUTOWASAP.COM
AUTOWASAP merupakan kit Automasi Bisnes di Whatsapp meliputi software serta panduan dengan kit utamanya adalah Autowasap Blaster.