Takaful Plan Untuk Anak, Perlu Atau Tidak? Ramai Ibu Bapa Silap Besar

Takaful Plan Untuk Anak, Perlu Atau Tidak? Ramai Ibu Bapa Silap Besar

Takaful untuk anak kita

Pada zaman sekarang. Takaful sudah menjadi satu keperluan tambahan pula Takaful Plan Untuk Anak. Pada kita dan bagi saya wajib untuk diri kita dan orang yang disayangi dilindungi Takaful. Jika anda betul-betul perhatikan atau melawat hospital terutama hospital kerajaan. Anda akan dapati terlalu padat dan penuh dengan pesakit.

Maknanya ramai yang jatuh sakit dan mungkin suatu hari nanti anda atau keluarga anda juga akan jatuh sakit. Ini tidak mustahil.


Sudah kita tahu. Kos perubatan pada zaman sekarang bukanlah murah. Malah mencapai ratusan ribu.

Kad Aia Takaful
Kad Aia Takaful

Persoalan sekarang. Perlu atau tidak kita ambil Takaful untuk anak kita?


Ramai ibu bapa diluar sana masih teragak-agak atau tidak terfikir langsung untuk ambil Takaful Plan Untuk Anak mereka padahal mereka amat sayangkan anak mereka. Betul tak? Siapa yang tak sayangkan anak oiii.

Mungkin ada juga yang memberi alasan bahawa syarikat yang kita atau suami kerja sudah cover satu family. Iya… memang betul… tapi ada kamu ambil tahu berapa jumlah yang syarikat cover? saya yakin memang tak banyak… kalau cover bil klinik pun kebanyakkan maksima RM50 per visit… betul tak? Memang anda letak nyawa anak anda dalam bahaya sebenarnya.


Buatlah Keputusan Terbaik Untuk Anak Anda


Jadi saya cadang anda ambil Takaful Plan Untuk Anak anda secara persendirian tanpa mengharapkan dari Takaful syarikat. Sebab apa?

  1. Anda tahu berapa jumlah nilai Takaful yang melindungi anak anda.
  2. Jika kos perubatan tidak mencukupi melalui nilai Takaful syarikat anda. Anda boleh tambah dengan nilai Takaful yang anda ambil secara persendirian.
  3.  Tidak perlu menunggu GL. Kalau anda nak tau. Proses nak dapatkan GL ini sangat ambil masa dan berbanding dengan anda ambil Takaful persendirian, anda hanya tunjuk kad perubatan sahaja untuk dapatkan bilik di hospital.
  4. Tidak terikat kepada Syarikat yang anda kerja sekarang, sebab anda boleh sahaja pindah kerja di tempat lain walau tiada Takaful yang cover keluarga anda di tempat baru.
  5. Beberapa tahun kemudian. Anda boleh keluarkan sejumlah wang dari Takaful anda jika anda ambil sekali pelan perlaburan bersama medical card anda juga.
  6. Sebenarnya ada lagi… nanti saya ada masa saya tambah lagi….

Kekangan Kewangan?


Anda rasa tidak cukup duit untuk bayar bulanan Takaful? Saya cadangkan anda ubah pemikiran begini. Sebenarnya anda mampu… janganlah anda ambil Takaful sampai RM300-400 sebulan. Memadailah ambil paling minimum… macam RM200 – RM250 sebulan sahaja. Jangan bebankan diri anda juga. Saya yakin anda mampu bayar RM200 – RM250 sebulan… kalau rasa macam tak mampu juga… try lah reduce perbelanjaan bulanan macam kurang makan di restoran mewah ker… atau tambah pendapatan sampingan macam buat business online.

Anda jangan berfikir ianya terlalu mahal sebab apa? Sebab jika anak anda masuk hospital… lagi mahal kosnya…

Jika betul masih tidak mampu dengan nilai diatas… sebenarnya ada lagi pakej yg serendah RM100 tapi bergantung pada umur jugalah… tapi kalau anak-anak rasanya itu kot harga tu… boleh cuba hubungi ejen saya dibawah untuk keterangan lanjut. Tapi saya tak rekemen plan yang terlampau murah sangat ni

Lindungilah Anak Anda. Jangan Kita Menyesal Dikemudian Hari


Saya ambil contoh anak saya sendirilah… dia demam panas… dan doktor sarankan kene masuk hospital sebab demam terlalu lama dan panas. Waktu itu sebaik saya takafulkan anak saya sebanyak RM200 sebulan… baru 6 bulan sahaja bayar… tapi dengan guna kad takaful… saya dapat jimat hampir RM4 ribu…. baru sahaja bayar RM800… nampak tak?

Lepas tu, 3 bulan kemudian demam lagi… kene masuk hospital lagi… kali ini bil nya cecah hampir 5k kalau tidak silap saya.

Saya juga dah gunakan kad Medical Aia Public Takaful ni. Saya di sahkan degree. Baca artikel saya di sini

Takaful untuk anak kita
Kisah Saya Masuk Hospital Prince Court


Saya aritu kena dalam Rm6k gak.

Nampak tak? berapa banyak saya sudah jimat. Kalau awak nak tahu, saya baru je beli medical card tu. Kurang dari 51 hari saya di sahkan denggi. Mujur ada medical card beb. Bayar baru Rm600, bil dekat Rm6k!

Sambung kisah takaful Plan untuk anak. Katakanlah kita tidak takafulkan anak kita? Macam mana? samaada kita terpaksa korek tabung atau berhutang untuk bayar bil hospital atau kita balik hampa sebab tidak dapat berikan perubatan terbaik untuk anak sendiri… bayangkan sekarang… bila anda dapat rasa moment ini gerenti anda rasa tidak mahal. Betul tak?

Yang part paling bestnya… bila Doktor cakap anak anda kena masuk hospital. Kita buat muka rilek sahaja… tidak resah sebab kita tahu kita dah takafulkan anak kita.

Syarikat Takaful Pilihan

Untuk memilih syarikat takaful pun satu masalah. Kalau boleh anda pilihlah yang betul-betul mempunyai track record yang baik. Jangan ambil sebarang takaful yang anda pun tidak pernah dengar syarikatnya.

Berdasarkan pengalaman saya, Saya pilih Aia Public Takaful. Sebab apa saya berani rekemenkan? Sebab saya dah survey dah. Diantara semua syarikat. Aia Public Takaful antara terbaik.


Untuk kisah proses claim takaful pula. Wife saya pernah claim sekali. Bil dia RM30k di Prince Court Hospital. Semua Anak saya 4 orang ni dah pakai medical card.Total bil je dah Rm100k kalau tidak silap. Semuanya mudah jika anda tahu caranya.


Satu lagi… sila cari ejen takaful yang betul-betul bertanggungjawab dan berdedikasi. Sebab ejen ini yang akan bantu anda dan guide anda nanti apabila anda perlukan bantuan.


Jika anda betul-betul hendak ambil takaful? Saya cadangkan ambil AIA Public Takaful dengan Encik Mohd Ibrahim. Anda boleh hubungi atau whatsapp beliau di 019-7132127 . Beliau amat membantu. Kalau nak tanya pasal business online pun boleh tanya dia… memang jenis suka sharing ilmu. Bukan sahaja bantu anda pasal insuran.. malah pasal ilmu internet marketing pun boleh…
Anda juga boleh klik gambar dibawah untuk isi borang appointment

X
Scroll to Top