Untung Dan Hutang Perniagaan

Untung Dan Hutang Perniagaan. Waris yang menerima saham perniagaan akan mewarisi dua perkara ni.

Apa perancangan anda untuk waris?

Assalamualaikum dan apa khabar usahawan?

1.Bila berjumpa dengan usahawan saya selalu bertanya, jika salah seorang dari rakan kongsi dah tiada, adakah perniagaan perlu di teruskan atau tutup atau jual semua.

2. 80% dari usahawan yang saya jumpa selalu menjawab akan meneruskan perniagaan tanpa campur tangan waris. Bagaimana anda nak teruskan perniagaan jika waris pun menuntut saham perniagaan arwah?

3. Adakah Untung Dan Hutang Perniagaan pun dapat sekali? Waris kena le hadap dua perkara ini juga. Jangan nak kaut untung sahaja, hutang pun perlu di tanggung juga. Jika waris anda yang mewarisi saham, ADIL ke mereka perlu menghadap hutang yang banyak itu?

4. Hutang boleh jadi hutang dengan LHDN, hutang dengan bank, hutang dengan supplier, pinjam duit Ah long, pinjam duit kawan, pinjam duit keluarga dan macam-macam lagi.

5. Perniagaan perlu di teruskan, cuma bagaimana nak memastikan perniagaan boleh di jalankan walaupun salah seorang rakan kongsi sudah meninggal dunia!

6. Yang meniaga perlu di ingat syarikat adalah aset dan ianya boleh di wariskan. Malah ianya boleh di PECAH-PECAHKAN mengikut faraid!

Bahagian isteri berapa ye?
Bahagian suami pula berapa?
Adik beradik suami bahagian mereka berapa?

Untung Dan Hutang Perniagaan
Perbelanjaan Tahunan Sesuatu Perniagaan

7. Jika setiap bulan overhead perniagaan RM50,000 aka tahunan adalah RM600,000. Jika anda sudah tiada dalam perniagaan, adakah kakitangan akan terus dan loyal dengan waris anda meneruskan perniagaan? Pastinya tidak! Bila KEYPERSON sudah meninggal dunia, staff biasa akan cabut. Hanya yang ada hati budi dan ikhlas yang akan terus di syarikat, betul tak?

5 TIPS NAK MULAKAN KERJAYA EJEN HARTANAH

Persediaan apakah yang perlu ada apabila dah decide nak jadi Perunding Hartanah ?

8. Funding Mechanism perlu di wujudkan agar perniagaan boleh di jalankan selama beberapa tahun. Yang terbaik at least 2-3 tahun tau.

Waris baru nak pandai meniaga. Wang yang bakal dapat ini boleh di gunakan untuk membayar gaji staff, hutang vendor, hutang supplier, LHDN, budget marketing, bayar bahan mentah dan macam-macam lagi!

9. Perwarisan Perniagaan membantu anda merancang Wasiat perniagaan dan juga mencipta Funding Mechanism ini. Jika perbelanjaan tahunan anda RM600k atau pun berapa nilai sekali pun, kami boleh membantu anda mencipta Rm600k ini hanya ketepikan hanya 1% dari nilai ini.

Kepentingan Polisi Hibah Takaful Perniagaan RM1,000,000
Ada ke program Polisi Hibah Takaful Perniagaan? Jawapannya ada.

10. Cuba bayangkan isteri anda masih boleh meneruskan perniagaan kerana anda mengambil langkah bijak ini. Tindakan anda hari ini, membantu mereka di masa hadapan. Buat keputusan bijak sekarang!

11. Isteri perlu meneruskan kehidupan menjaga anak-anak. Yuran persekolahan lagi. Yang paling menyedihkan, anda sendiri tidah membuat Hibah Takaful!

Jika anda berminat dengan solusi Funding Mechanism, sila isikan data anda di bawah ini:

X
Scroll to Top
%d bloggers like this: